“Пеещи камбанки” спечелиха конкурса “Щуротека” за най-добра детска песен на БНР

8.11.2012 г. 12:56:32

   Вокална група “Пеещи камбанки” стана първият лауреат на радиоконкурса за деца – изпълнители, “Щуротека”, организиран от Българското национално радио. Талантите от формацията при Младежкия дом във Велико Търново с ръководител Владимир Габров спечелиха финалния кръг на надпяването за месец октомври. Като награда БНР ще продуцира тяхна нова песен. Предстои им участие и в галаконцерта на “Щуротека”, който ще се проведе през следващата година в София.
   Вокалната група е участвала в конкурса с песента “Тайна” по текст, музика и аранжимент на Георги Красимиров – Герасим. С един от дългогодишните композитори на примата на българската естрада Лили Иванова “Пеещи камбанки” работят вече 14 г. До сега те са записали около 40 авторски песни на Герасим. “Той се съгласи да напише за нас и новата песен, която предстои да бъде продуцирана от БНР”, сподели г-н Габров.
   Според регламента на конкурса всяка седмица за зрителския вот се състезават песните на три групи. “Пещи камбанки” са се конкурирали с прочутите “Сръбърни звънчета” от Варна и “Ние врабчетата” от София. На финала те преборили детската група “Пим Пам” и “Таралежите”.
   Съвместното сътрудничество между търновската формация и националното радио датира от 1980 г. “През годините над 150 наши песни са станали част от детския фонд на БНР. Вече е създаден и специален архив с изпълнения на “Пеещи камбанки”. В началото те продуцираха нашите песни и ни записваха, а през последните 20 г. ние сами се продуцираме, а те ни помагат в записите. Така се стигна до поканата да се включим в новия конкурс на БНР”, разказа ръководителят на групата.
   Около 50 деца на възраст между 4 и 17 години, разпределени в три възрастови групи, се изявяват в “Пеещи камбанки” през тази учебна година. Сега те усилено подготвят програмата за коледните си концерти. Получили са покана за участие в детски песенен конкурс в Охрид.

Източник: Янтра Днес.