С ходеща изложба младежи агитираха за отказване от тютюнопушенето

16.11.2012 г. 16:57:26

   С ходеща изложба на колажи и табло с послания за вредата от цигарите ученици от Езиковата гимназия във В. Търново отбелязаха вчера Световния ден без тютюнопушене. До Съдебната палата в града младежите раздаваха образователни материали, а огромно пано с болестите, виновници за които са цигарите, привличаше вниманието на гражданите.
   Кампанията бе организирана от РЗИ и Младежкия дом. Виолета Найденова, педагогически съветник на гимназията, разказа, че участието на учениците е по повод стартирането на проекта “Живот без тютюн 5”, в който участват три класа от училището. По този повод вчера в Езиковата гимназия се е провела и акция, на която младежите от проекта са убеждавали своите съученици да не пушат. Като благотворителност са събрани 20 лв. – по 20 стотинки от всеки ученик, заявил, че няма да пуши или ще спре тютюнопушенето. Благотворителните акции ще продължат, а през март със събраните средства ще засадим рози в гимназията, съобщи Найденова.
   По проекта “Живот без тютюн 5”, в който участват 78 ученици, са предвидили театрални постановки и викторини. Младежите са поели обещание в края на април 2013 г., когато проектът приключи, да подпишат декларация, че не пушат, заедно с класните им ръководители.
   Виолета Найденова отбеляза, че учениците се включват в инициативите напълно доброволно.
   “Пушенето е вредно за вашето здраве”, “Аз не пуша, не пуши и ти”, “Не пушете, това ви убива!” бяха едни от посланията, които търновци написаха на таблото. Всеки получи диск с препоръките на СЗО за вредата от тютюнопушенето.
Вася ТЕРЗИЕВА

Източник: Янтра Днес.