МЛАДИ ДАРОВАНИЯ - Анастасия и Йоана

13.12.2012 г. 0:57:50

   Анастасия и Йоана пишат романи, създават музика и майсторят кукли
   Двете ученички заедно са цял оркестър, поотделно са талантливи и забавни деца
   НЕСТАНДАРТНИ, ЗАБАВНИ, ТАЛАНТЛИВИ, БЕЗСТРАШНИ, МНОГО ЧАРОВНИ И КРЕАТИВНИ СА Анастасия Стоева и Йоана Георгиева. Те учат в различни училища, но живеят на една улица във Велико Търново, приятелки са от незапомнени години, както те самите казват. Двете заедно свирят на поне пет музикални инструмента, рисуват и пишат. Едната се е посветила на романите, другата – на есетата. Тази година и двете успяха да спечелят стипендии от фондация „Комунитас” и с парите, които тази стипендия им осигурява, са решили да си купят книги и разни други неща.
   ЧЕТИРИЛОГИЯ, НАРЕЧЕНА „СПАСИТЕЛЕН ОТРЯД”, Е НАПИСАЛА САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА АНАСТАСИЯ. Четирите й книги са повече от 2000 страници, при това всички са написани ръкописно, защото съвременната госпожица не обича да пише на компютър. „Компютърът ме ограничава. На ръка мога да пиша навсякъде – на улицата, на дивана, на фотьойла, в час, когато не ми е интересно”, обяснява избора си 15-годишната тийнейджърка, възпитаничка на Езикова гимназия „Проф. Асен Златаров” в старата столица. Там тя учи в паралелката по френски и английски език. Била само на 12, когато започнала да пише „Спасителен отряд”. Първият том излязъл около 400 страници, после се появила втората книга, в която историята се простирала на 600 страници, и така… до последната, която надхвърля 1000. Историята е забавна смесица от фентъзи, пародия, трилър, екшън, криминале и фолк мотив. Всъщност това са всички жанрове, които Анастасия обича да чете. „Разказва се за една журналистка, която работи в списание и пише за странни явления. Но не вярва в тях, прави го само за пари. И веднъж я отвличат. Така тя попада във водовъртежа на странни явления”, нахвърля за секунди сюжета на четирилогията си Анастасия. После продължава да разказва за култови моменти в книгите си, които иска да издаде. Решила е следващата година отново да кандидатства пред фондация „Комунитас”, но този път с литература. Парите, които ще дадат като награда, тя ще вкара именно в издаването на поредицата си. „Написах я за една година. Сега редактирам. И рисувам героите си. Иначе кориците вече са готови”, обяснява Анастасия, която е дете на семейство художници, затова и илюстрациите към нейните книги въобще не са й проблем. Именно с рисуване спечелила стипендията си тази година. 200 лв. от нея са предназначени за книги, които Анастасия вече си е избрала. Останалите 500 лв. момичето иска да вложи в електронен синтезатор, за да може сама да прави аранжиментите на песните, които композира. След като приключила с четирилогията, Анастасия се захванала с роман – пародия за вампири. И там става дума за журналисти.
   Само на 9 г. била Анастасия, когато написала първата си книга – една приказка „Отвъд края на света”, която сама си илюстрирала. Още оттогава момичето знае, че иска да учи илюстрация. ЦИГУЛКАТА Е ДРУГИЯТ ГОЛЯМ ТАЛАНТ НА АНАСТАСИЯ. ТЯ СВИРИ ОТ МАЛКА И Е УЧЕНИЧКА НА НАЙ-ДОБРАТА ЦИГУЛАРКА В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА - БЛАГОРОДНА ТАНЕВА. Когато не пътува до София, за да взима уроци, Анастасия свири при Елка Станева в Младежкия дом във Велико Търново. И въпреки че е на сериозно ниво, тийнейджърката не пожелала да влезе в музикално училище. Първо избрала да учи изобразително изкуство в СОУ „Ем. Станев”, след това се насочила към езиците. Музиката останала обаче голямата й страст и от година време Анастасия е започнала да пише рок парчета. Когато си купи синтезатора, ще може и да си ги записва и така ще затвори целия цикъл – от правенето на песента до изпълнението. Тя композира сама парчетата си, свири на пиано и на китара – акустична и електрическа.    Голямата гордост за Анастасия е подаръкът, който са й направили момчетата от британската група FVK. Абревиатурата в превод означава „Безстрашни убийци на вампири”. Преди няколко месеца нашумялата група пуснала в Туитър конкурс. Фронтменът качил свой портрет и обещал да напише песен на тримата, които го нарисуват най-добре по този портрет. Анастасия се оказала единственият победител и така получила песен, написана не само от солиста, но и от почти цялата група. Парчето, разбира се, се нарича „Анастейшиа” и малката търновска звезда го има в оригинал, записан от групата. КЛАСИЧЕСКИЯТ БАЛЕТ И МУЗИКАТА ПЪК ЗАПЪЛВАТ ВРЕМЕТО НА ЙОАНА. Тя е с две години по-малка от приятелката си и в момента завършва седми клас в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. Пианото е основният инструмент за Йони. Учи го в школата на Младежкия дом при Росица Тарапанова. Междувременно се е научила да свири и на китара. От няколко дни сама се обучава и на укулеле – това пак е китара, но хавайска.
   Освен това танцува класически балет в школата на Валя Атанасова, която в момента е най-добрият балетен педагог в областта. Там се учи и на модерни, и на характерни танци. Стипендията си от „Комунитас” обаче Йоана спечелила... с литература.
   БИОГРАФИИ, РАЗКАЗИ И ЕСЕТА МОЖЕ И ОБИЧА ДА ПИШЕ ЙОАНА. ТЯ РАЗБРАЛА ЗА ТАЗИ СИ СТРАСТ СЛЕД ЕДНО ДОМАШНО В УЧИЛИЩЕ.
   „Аз въобще не мога да си представя някой ден да работя едно и също нещо. Искам да танцувам, да свиря, да пиша. Обичам да рисувам, а най-много обичам да правя разни неща сама с ръцете си”, казва Йоана, докато показва две от последните си кукли, измайсторени от парцали и хартия. Когато са заедно, Анастасия и Йоана са цял оркестър, който забавлява двете фамилии. Те пеят и свирят, заедно измислят игрите си, печелят награди от конкурсите, на които се явяват, а те са най-разнообразни – от състезания по рисуване и музика, до олимпиади по литература.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Източник: Борба.