Virginia Ballet е школа по танци с двадесетгодишна история. Началото си води от далечната 1999 година, когато школата за първи път отваря врати. Нейна основателка е Виргиния Казарина, възпитаничка на Софийското балетно училище и Московския университет за култура, специалност „Хореография”. Освен това престижно образование, Виргиния Казарина е придобила своя  опит танцувайки в един от филиалите на Болшой театър и гастролирайки с трупата в Русия на сцени в Москва и Кремльовски дворец, Калининград, Тверь, Байконур, Мурманск, Североморск и много др.

     Работата на госпожа Казарина се утвърждава през годините, като се очертават ярко предимствата на Virginia Ballet – лекота и невероятен индивидуален подход към децата, разнообразни хореографии, стремеж към чистота на линиите и усъвършенстване, и най-важното – уникален семеен дух, който сплотява колектива и създава усещане за семейство.

     Името на школата често се свързва със собственото име на госпожа Казарина, която и до днес е хореограф, педагог, главен и креативен директор на школата. Но истината е, че изборът носи по-дълбок смисъл. Думата “virgin” ot латински и английски означава – чистота, непокътнато, самородно, девствено. И така, символичното наименование на школата подчертава основната линия в работата й. Във Virginia Ballet творчеството се ръководи именно чрез тази идея: танцът – чист по смисъл, чист в посланието, което носи, чист в изпълнение и линии.

     През последните 10 години школата разви дейността си и спектъра на танцови стилове. Днес, освен класически балет, децата на Virginia Ballet се обучават в характерни и фолклорни танци, съвременни техники – контемпорари, модърн, джаз техники, шоу танци и хип-хоп във всичките си форми.

     В последствие, като ръководители и хореографи, се присъединиха:

     Сергей Казарин, възпитаник на детски танцов колектив към Националната телевизия, Москва, Русия и Московския университет за култура, специалност „Хореография”. Господин Казарин е участвал в множество концерти и телевизионни предавания, както и в международни турнета, изнасяйки концерти по цял свят. Като характерен и фолклорен танцьор, той е представял Руската Федерация в страните на Латинска Америка, Европа и Африка. Едни от най-запомянщите му участия са били в Испания, Германия, Алжир, Венецуела, Бразилия, Перу и Еквадор. Сергей Казарин е танцувал много пъти на родни сцени, включително и в Кремльовски дворец. Натрупаният опит го усъвършенства като хореограф и постановчик по характерни танци във Virginia ballet.

     Мария Казарина, дъщерята на г-жа и г-н Казарини, е възпитаничка на Virginia Ballet ot самото създаване на школата до 2016 г. През годините тя се е обучавала допълнително на различни места, участвайки в уъркшопи, класове и курсове по различни стилове танци и сценично изкуство. От 2011-та насам тя се изявява като хореограф в школата, а през последните години ръководи и собствена група по хип-хоп – Virginia Dance Crew.

     В живота на школата участват активно деца от 5 до 18 години, като винаги има и по някое изключение от възрастовите граници. Децата работят разделени на три групи, не само заради различната възраст, но и заради разликата в интензивността на работа.

     Освен годишните и празнични концерти в града, школата се изявява ежегодно на много конкурси и фестивали в страната и чужбина. На най-различни сцени децата блесват с хореографии в редица стилове – самостоятелно, в дуети или в групи.

     Стремеж на школата и ежегодна цел е участието на една сцена с професионални балетни школи, училища и академии на Световното първенство Dance World Cup. Вече седем години поред тимът Virginia Ballet представя Велико Търново и България, като достойно се класира сред първите топ десет в света. За да стъпи на световната сцена, школата ежегодно се утвърждава като национален победител и завоюва това право на българските квалификации в същия конкурсен формат.

     За успехите, наградите и признанията може да бъде написано още много, но  те могат и да бъдат видяни нагледно. Част от наградите на Virginia Ballet са подредени в зала на Младежки Дом, където по настоящем се провеждат занятията. Друга част от отличията и дипломите ръководителите раздават на възпитаничките за спомен, насърчение и награда за труда.

     Ръководителите на Virginia Ballet:

     “Имаме какво да кажем за всяко дете! Всички те са като  цветя – прекрасни, уникални  и неповторими, в букета на Virginia Ballet! Радваме се, че имаме възможност да работим и да танцуваме с тях! Благодарни сме за подкрепата  и доверието на техните родители! Вярваме, че заедно ще творим и ще постигаме нови висоти.”

Още за Virginia Ballet може да намерите на: https://www.facebook.com/VirginiaBalletBG/
или чрез #goVirginiaBallet.