Усещането за красота се възпитава. Въображението се развива, възприятията се обострят, за да могат да долавят красивото и хармоничното. Както, без съмнение – и разбирането за упоритост, постоянство и творчество. Естетическото отношение към света е отговорност на всички, които работят с деца и младежи. А след това – те биха могли да претворяват в произведения на изкуството света около тях, преминал през филтъра на младежката чувствителност. С идеята да открие пред децата и младежите чудния свят на творчеството, през 2003 година Гергана Пенова създава Ателието „Керамика и изобразително изкуство“. И до днес обучаваните от нея деца и младежи продължават да усвояват основни техники на изобразителното изкуство.

     Броят на младите творци постоянно нараства, като в момента в залите се обучават над 80 деца. В ателието децата попадат в един приказен свят. Създават фигури на животни, уникални вази, релефи, чинии, свещници, лампи и много други красиви неща, родени от въображението им. Това е свят, наситен с емоциите на творчески терзания и щастливи усмивки, в който се възражда по невероятно искрен и неповторим начин традицията.

     През 2004 година по проект на Световната банка на ателието е направен ремонт и сега то разполага с модерна база – керамична пещ, грънчарско колело и всичко необходимо за това уникално изкуство.

     Ежегодно ателие „Керамика и изобразително изкуство” организира по една голяма изложба в Изложбените зали на град Велико Търново.

     Акцент в работата е изкуството в градска среда. Така през годините са реализирани няколко проекта, като „Макове“, „Силуети“, „Ято“ – в парк „Марно поле“, „Риби в небето“ на Стамболовия мост, композиция „Полет“ в пространството зад Художествената галерия „Борис Денев“.

     Желанието на ръководителката Гергана Пенова е да разшири сферата на възможности, които предлага избобразителното изкуство, като представи пред децата и ги обучи в използването на различни приложни техники. Първите прояви пред търновската публика са вече налице – организираните две изложби с творби на възпитаници на Ателието:

  • Мозайка – в изложбени зали „Рафаел Михайлов“, представена по време на коледните празници на 2015 година;
  • Стъклопис – по повод празника на Велико Търново 2016 г. по покана на градската художествена галерия „Борис. Денев“.

     Традиционно по Коледа децата опаковат своите произведения за подаръци на родителите си.

     Някои от възпитаниците на ателието избират изкуството за своя съдба и продължават образованието си в висши училища по изкуствата в страна и в чужбина.

     Престижно постижение идва в началото на 2016 година. В конкурса за рисунка на издателство „Clever Book“, творбите на две възпитанички на Ателието – Ивана Христова и Богдана Лещакова, са премирани и отпечатани в книга на издателството.

     Децата са участвали със свои произведения на изложби в Сърбия, Румъния, Македония, Турция и Германия. Незабравими за тях са пленерите в с. Майско, конкурсите за картичка и детска рисунка против тютюнопушенето, Лятната академия в Созопол, конкурса „The future” България – Румъния с включване в електронен каталог. Художниците са наградени с грамоти за участието си в Международната детска изложба “Децата рисуват цветята, морето, света” в Созопол и конкурса за рисунка „Моят роден град”, организиран от Областния управител на гр. Велико Търново. Ателието е организатор на летни обучителни лагери и творчески прояви за деца, млади хора и техните родители.

Още за Ателие Керамика може да намерите на: https://www.facebook.com/Atelie-keramika-veliko-turnovo-109173192480610/