Заповед РД-01-626/ 27.10.2020 г. на Министъра за здравеопазването

Във връзка с постъпили запитвания от родители и деца, и на основание Заповед РД-01-626/ 27.10.2020 г. на Министъра за здравеопазването, Младежки дом – Велико Търново информира, че от 29.10.2020 г. до 12.11.2020 г. се:

1. Прекратяват всички присъствени групови форми на занимания в Младежки дом – Велико Търново;

2. Продължава провеждането на всички индивидуални присъствени форми на занимания в Младежки дом – Велико Търново.

За последваща информация следете официалната Facebook Младежки дом – Велико Търново или се свържете с нас на телефон: 062/625943

50 години от създаването на музикалната емблема на В. Търново оркестър “Орбита”

През 2020 г. се навършват 50 години от създаването на един от емблематичните музикални състави на Велико Търново – оркестър “Орбита” към Младежкия дом в старата столица. Част от неговата половинвековна история са над 20 инструменталисти и вокалисти. Дълго време оркестърът е емблема на града и редовно гастролира по българските и европейските сцени. Успехът е негов постоянен спътник, репертоарът – изключително богат, а качеството на изпълняваната музика му донася редица национални и международни награди. След неговото разпадане някои от музикантите продължават музикалната си кариера в България и чужбина.
Оркестър “Орбита” е създаден през 1970 г., когато директор на Младежкия дом във В. Търново е Иван Узунов. В самото начало групата е съставена предимно от студенти и се ръководи от покойния вече Данчо Капитанов, който впоследствие се превръща в един от най-известните български джаз тромпетисти. Той е музикантът, изсвирил емблематичното соло на тромпет в песента “Адаптация”, изпълнена от Васил Найденов. След неговото заминаване от В. Търново Капитанов свири с Ансамбъла на строителни войски, групата на Митко Щерев “Синьо-белите”, съставът “6+1”, в който пее Йорданка Христова, Биг Бенда на БНР, ръководен от Вили Казасян, и над 20 години в немския оркестър на Фридрихщат палас. Диригентската палка на оркестър “Орбита” тогава поема Драгомир Цацинов, който свири професионално на почти всякакви инструменти. Третият ръководител на състава е Георги Попов. За изключителния си професионализъм той е носител на множество отличия, като едно от тях е Кавалер на “Ордена на академичните палми” – френска правителствена награда, учредена от Наполеон и връчвана за принос в популяризирането на френския език, литература, култура и общоевропейски ценности.
За да се бори с конкуренцията на навлизащите дискотеки и дискотечна музика в България, през 70-те и 80-те години на миналия век оркестърът към Младежкия дом във В. Търново поддържа разнообразен и винаги актуален репертоар. Често, само в рамките на година, музикантите разучават по над 50 творби, свирейки както световни хитове на АББА, Бони М, Елвис Пресли, Арета Франклин и други, така и на Емил Димитров, Лили Иванова, дует Ритон и още много популярни български изпълнители. Това прави състава от В. Търново желан гост във всички градове на страната, а често изявите му преминават и извън пределите на България.
“Покрай концертната ни дейност през годините имахме много интересни и забавни случки в страната и чужбина. Изнасяхме самостоятелни концерти, свирихме на фестивали и конкурси. Участвахме в сватбени тържества, на абитуриентски и студентски балове, другарски срещи и банкети. През 1973 г. по покана на Градинарското дружество на българите в Будапеща свирихме на сватба в Българския културен дом в унгарската столица. Там за първи път посетихме нощен бар със стриптийз и това за нас беше невиждана атракция”, разказа проф. Христо Цацинов, бивш саксофонист в оркестър “Орбита” и настоящ преподавател във Факултет изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. През 1974 г. били поканени за участие и в Българския културен дом “Витгенщайн” във Виена. Това било първото им гостуване в страна от Западна Европа. “Лъскави витрини”, “кореком до кореком”, аромат на кафе по търговската улица… Стискахме по 30 долара и се чудехме какво да си купим”, спомня си проф. Цацинов и добавя, че там, в увеселителния парк “Пратера”, за първи път попаднали и на “кино за възрастни”. “Целият този западен свят беше нещо съвсем непознато за нас и ни изненадваше с какви ли не неща. Влязохме например и в един много евтин магазин. Напазарувахме си разни дрехи и обувки, но никой не прочете надписа, че това бил магазин за погребения. Ръкавите на костюмите бяха съвсем леко зашити, а обувките с подметки от картон се разпаднаха още при първия дъжд”, припомни си още проф. Цацинов. Тогава съпругата му била бременна в деветия месец и той естествено имал поръчка да купи качествени бебешки дрешки в розово, защото се очаквало момиче. Той естествено изпълнил заръката, но се оказало, че наследникът е момче, та се наложило то и още двама братовчеди после да износват качествените розови дрешки от Германия, през смях споделя проф. Цацинов.
Голяма част от музикантите от оркестър “Орбита” дълго време продължили кариерата си като професионални изпълнители. Венко Захариев станал дългогодишен оркестрант в “Биг Бенд”-а на Вили Казасян, оркестър “София”, “Динамит брас бенд” и други формации в България и чужбина. Елка Стратиева и Радослав Цачев се изявявали близо 40 години като естрадно дуо в Скандинавските страни и Швейцария, а Драгомир Цацинов близо 45 години работил в Норвегия, Германия и Дания. Дълги години Стефан Стойков е част от Варненската опера, а Димитър Ангелов – от Градския духов оркестър на В. Търново, разказва проф. Цацинов.
Част от оркестър “Орбита” през годините са още: Рашко Бонев, Христо Стойчев, Милко Аспарухов, Давид Недялков, Пепа Георгиева, Георги Величков, Николай Калчев, Стефан Калчев, Виолета Буюклиева, Момчил Буюклиев, Атанас Енев, Николай Недялков, Николай Минев, Марин Маринов, Атанас Енев, Миньон Терзиева и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

Източник: в. Янтра Днес

Прием за новата учебна 2020/2021 г.

Младежкият дом и Музикалната школа обявяват прием за новата учебна 2020/2021 година на деца, желаещи да свирят на класически музикални инструменти: пиано, цигулка, виола, виолончело, флейта, китара, акордеон, синтезатор, солфеж и подготвителен клас солфеж.

Учебната година в Музикалната школа започва на 1 септември.
Обучението на децата се извършва по норматив, с график в удобно за ученика време, съобразен с Правилника за вътрешния ред на Младежки дом – Велико Търново. Учебните часове по инструмент са индивидуални и се провеждат два пъти седмично, а часовете по солфеж са групова форма на обучение.

Възпитаниците на Школата имат възможност да участват в конкурси, концерти и други изяви.

Информация и записване – стая 205 на Младежки дом – Велико Търново

ул. „Христо Ботев” №15 А

тел. 062 / 625 943

Изложба

Традиционната изложба с творби на участниците в Ателието по керамика и изобразително изкуство при Младежки дом – Велико Търново във връзка със завършването на творческата учебна година се организира на открито на 19 юни 2020 г. от 13:00 ч. на Стамболовия мост под надслов „Заедно, въпреки всичко“. Изложбата включва рисунки на ученици от I – VIII кл., сътворени в карантинния период по повод извънредната епидемична обстановка през м. март – юни, когато беше проведено on-line обучение от ръководителката на Ателието Гергана Пенова. Творбите ще бъдат окачвани на канап и монтирани на вътрешната страна на перилата на Стамболовия мост в дните 19-21.06.2020 г.

Карантина

Поради COVID-19…